torstai 8. maaliskuuta 2012

Hamantaschen - Hamanin korvat

Hauskaa purim-juhlaa! 

Brasilialaisilla on Rion karnevaalit, venetsialaisilla on omat naamiaishuvinsa ja juutalaisilla purim. Purim-juhla kestää vuorokauden ja silloin muistellaan juhlan alkuperää, pukeudutaan hauskasti, syödään herkkuja ja lähetetään ystävillekin makupaloja. Hamantaschen, joka muistuttaa Hamanin korvia tai hänen kolmihiippaista päähinettä, on hyvin yleinen pikkuleipä purimin aikaan. Taikina on yleensä pikkuleipätaikina, mutta myös hiivataikinaohje löytyy. Täytteet vaihtelevat erilaisista hilloista jopa juustoon tai kinuskiin. Unikonsiementäyte on näistä perinteisin ja sitä minäkin kokeilin.

Taikinan käsittely oli hieman haastavaa; voinen taikina murtui helposti ja olisikin ollut helpompaa tehdä kekseistä vaikka taskuja tai jättää keksit avonaisiksi. Keksit myös tarvitsevat voitelun, se kun näyttää kauniimmalta mutta myös sinetöi saumakohtia.
Täytettä jäi reilusti, arvioiden 2 dl, joten suosittelen tuplaamaan taikinan tai käyttämään sen vaikka piiraan täytteeksi tms. - rahkavoitaikina saattaisi toimia mukavasti.
Mutta lopputulos oli oikein maukas ja väkertämisen väärti. Vaikka osa kekseistä levisi (reuna löpsähti väärään suuntaan paistettaessa), täyte pysyi paikoillaan ja maku oli loistava. Sitrushedelmät toivat raikkautta, unikonsiemenet täyteläisyyttä.

Miksi purimia sitten juhlitaan? Vastaus löytyy Vanhasta Testamentista Esterin kirjasta, tai katso vaikka täältä.

Hamantaschen - Hamanin korvat

Taikina:
225 g voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl tomusokeria
ripaus suolaa
1 appelsiinin raastettu kuori
2 kananmunan keltuaista 

Unikonsiementäyte:
150 g unikonsiemeniä
2 dl maitoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
1 dl rusinoita
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
nokare voita (1 - 2 rkl)
1 rkl brandya / appelsiinilikööriä / muscat-viiniä

voiteluun 1 kananmuna

Taikina:
Pehmitä voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot ja tomusokeri. Lisää loput aineet ja vaivaa taikinaksi. Minun taikinani oli tarttuvaa sorttia, joten annoin sen levätä ainakin tunnin jääkaapissa kelmun alla.

Unikonsiementäyte:
Lämmitä maito kattilassa ja lisää joukkoon unikonsiemenet, sokerit, hunaja tai siirappi ja rusinat. Keittele keskilämmöllä vartin verran kunnes maito imeytyy siemeniin. Lisää sitten loput ainekset ja keittele vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Ota taikina jääkaapista ja jaa se neljään osaan, jotta sitä on helpompi käsitellä. Jauhota hyvin leivonta-alusta sekä kaulin. Kauli taikina ja ota pyöreällä muotilla (käytin 7 cm:n muottia, isompikin on oikein hyvä) keksejä ja nosta pellille leivinpaperin päälle.
Laita täytettä 1/2 - 1 tl keksin keskelle ja nostele reunoista, jotta saat muodostettua kolmion. Tässä vaiheessa taikinaa on hankala käsitellä...Voitele kolmiot kananmunalla. Jos mahdollista, laita pellillinen keksejä odottamaan paistamista jää- tai viileäkaappiin (auttaa keksejä pysymään kuosissaan).

Lämmitä uuni 175 C asteeseen ja paista 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä pellin päällä ja siirrä vasta sitten lautaselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti