perjantai 21. lokakuuta 2011

Katin päärynätorttu


Todella vanhat kirjat kertovat, että lääketieteessä päärynää on pidetty hyvänä vatsalle syötynä ja ulkoisesti sitä on käytetty haavoihin. Koreassa päärynäpuu kuvastaa lohdutusta, Kiinassa päärynä yhdistetään viisauteen ja puhtauteen, vaikkakin tulevan puolison kanssa päärynää ei saa jakaa. Kiinaksi päärynän jakaminen muistuttaa suuresti sanaa avioero.

Onpa päärynää käytetty politiikassakin: pilapiirtäjä muotoili kuningas Ludvig Filip I:stä päärynänmuotoisen hänen rehevän leukansa innoittamana 1831. Kuvasarja muuttuvasta kuninkaasta kuvasi kuninkaan suosion hiipumista. Kuvataiteessa päärynä löytyy mm. Pompeijin raunioista löytyneissä mosaiikeista, van Gochin ja Bellinin maalauksista ja se on yleinen hedelmä asetelmissa. Kirjallisuudessa päärynästä ovat puhuneet mm. Cato, da Vinci, Shakespeare, Dickens... Muoti on puolestaan määritellyt erään vartalotyypin päärynänmuotoiseksi. Päärynä vaikuttaa siis monella alalla.

Tässäpä makoisa kokeilu. Päärynä kuuluu meikäläisen lempihedelmiin, vaikka aikanaan olen ollut allerginenkin päärynälle - en onneksi enää. Tämän tortun voi tehdä sekä ilman että kuorrutteen kanssa. Oheisissa kuvissa on päärynätorttu puolikkaalla kuorrutteella. Koko määrällä voi hyvin peittää koko tortun. Hyvä ja helppo torttu.

Katin päärynätorttu

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
100 g voita

Pinnalle:
2 päärynää lohkoina tai 1 purkki säilykepäärynöitä

Kuorrute:
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1/2 tl jauhettua inkivääriä

Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen ja voitele ja jauhota vuoka. Kuori ja viipaloi päärynät, tai jos käytät säilykepäärynöitä, valuta ja viipaloi päärynät.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sulata voi. Lisää vuorotellen kuivia aineita ja rasvaa varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan. Asettele päärynät taikinan päälle.

Nypi kuorrutteen ainekset yhteen ja ripottele tortun päälle.
Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti