keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kanaa tikka masala

Pääsimme nautiskelemaan ystävien seurasta ruoan äärellä. Teemana oli intialainen ruoka ja runsaastihan sitä jälleen oli kun innostuin häärimään hellan ääressä. Söimme kanaa tikka masala, muttar paneer eli herneitä ja juustoa ja kukkakaali tandooria, salaatin ja raitakastikkeen kera. Jälkiruoka oli tällä kertaa vaatimattomampi, intialaista teetä (masala chai) keksien kera. Näistä postausta myöhemmin.

Tikka masala vaatii esivalmisteluja. Kanat marinoidaan jogurttikastikkeessa ja paistetaan uunissa tai grillissä (tandooriuunia kun ei löydy meikäläisestä kodista). Sen jälkeen ne laitetaan vielä uimaan tomaattiseen kastikkeeseen. Tästä tuli suht mietoa verrattuna siihen annokseen, jonka söin Lontoossa aikanaan. Se oli tulista ja herkullisen mausteista; juuri sopivasti sillä rajalla, että onko liian tujua minun makuuni vai ei. Lontoolainen annos jäi siis hyvänä mieleen ja siitä siis on kummunnut into kokeilla intialaista ruokaa.


Kanaa tikka masala
6 annosta
Marinadi:
500 g kanan rintafileitä tms. luutonta, maustamatonta broileria
1/2 rkl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
2 rkl garam masalaa
(1/4 tl tandooriväriä)
1 1/2 rkl sitruunan mehua
4 valkosipulin kynttä tai valkosipulitahnaa n. 2-4 tl
5 cm tuoretta inkivääriä tai inkivääritahnaa n. 2 tl
1 1/4 dl maustamatonta jogurttia

Tikka masala-kastike:
öljyä paistamiseen
1 sipuli
2 kardemumman palkoa
2 valkosipulin kynttä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1/4 tl kanelia
1 rkl garam masalaa
1/2 tl chilijauhetta
1 tl tummaa sokeria
3 dl kermaa
1 rkl mantelijauhetta
(tuoreita korianterin lehtiä)

Edellisenä iltana leikkaa kananliha isoiksi suupaloiksi. Sekoita jogurttiin mausteet, raasta valkosipulit ja inkivääri mukaan tai käytä tahnaa. Laita palat kulhoon marinadin kanssa ja sekoita hyvin. Peitä ja anna viipyä yön yli jääkaapissa.

Kuumenna uuni 225 C asteeseen. Laita kananpalat leivinpaperin päälle pellille tai grillaa metalliritilän päällä. Paista 15-20 minuuttia, kunnes kana on kypsää ja palat ovat reunoiltaan ruskistuneita.

Sillä välin kun kanat paistuvat uunissa, valmista kastike. Hienonna sipuli. Murskaa kardemumman palot. Kuumenna öljy pannussa ja paista siinä sipulia ja kardemumman palkoja, kunnes sipuli on hieman ruskistunutta. Murskaa valkosipulin kynnet tai hienonna ne ja lisää pannulle. Paista hieman ja lisää sitten tomaattimurska. Keitä, kunnes kastike on paksua.

Lisää kastikkeeseen ensin mausteet ja sokeri muhimaan ja sitten mantelijauhe ja kerma. Sekoita. Kun kanat ovat kypsyneet uunissa, lisää ne kastikkeeseen ja vähennä lämpö. Hauduta muutama minuutti ja koristele tuoreella korianterilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti