tiistai 16. elokuuta 2011

Lihamureke Hesarin tapaan

Jauheliha on lapsiperheen arkiruokapelastus. Aina ei kuitenkaan tahtoisi tehdä lihapullia, vaikka se suuri suosikkiruoka onkin. Kokkausvuoroon pääsi puoliso ja hän taikoi loistavan murekkeen. Ohje on Ruokatorstai -kirjasta, johon on koottu 30 vuoden ajalta Helsingin Sanomissa ilmestyneitä reseptejä.

Resepti oli kokeilussa ensimmäistä kertaa. Siihen tuli mm. raakaa perunaa, joka antoi murekkeelle rakennetta ja mehevyyttä. Päälle siveltiin ketsuppia ja sinappia, josta perheen taimet eivät niin välittäneet, mutta me muut tykkäsimme kyllä. Ketsuppi-sinappi-yhdistelmän voi vaihtaa vaikka soijakastikkeeseen, tosin suolan määrän voi silloin tarkistaa.



Mureke Hesarin tapaan
500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä
2 raakaa perunaa
1 muna
1 tl suolaa
mustapippuria
Täyte: Juustoa makusi mukaan (esim. 100 g pippurituorejuustoa, emmentalia...)

Päälle: ketsuppia, sinappia, korppujauhoja
Pieni sipuli ja valkosipulit ja kuullota ne pannulla pienessä öljymäärässä. Lisää hiukan jäähtyneenä jauhelihan joukkoon.
Esilämmitä uuni 200 C asteeseen.
Kuori perunat ja raasta hienoksi. Lisää lihan joukkoon.
Sekoita sitten lihan joukkoon muna ja mausteet ja vaivaa murekeseos.
Levitä seoksesta puolet vuoan pohjalle. Lisää murekkeen päälle juusto. Levitä loppu murekeseos juustokerroksen päälle ja silota se tasaiseksi pinnaltaan.
Pursota pinnalle ketsuppia ja sinappia ja tasoita veitsellä ohueksi kerrokseksi. Ripottele päälle korppujauhoja.
Kypsennä uunissa 30-40 minuuttia. Mureke on kypsää, kun haarukalla pistettäessä sisältä ei tule punaista nestettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti