sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Sitruunaleipä

Glorian Ruoka & viini -lehdessä oli muutama numero sitten sitruunaleivän ohje. Ajatus sitruunasta leivässä oli minulle uusi, vaikka kaupasta saa nykyään porkkanalla ja yrteillä maustettuja leipiä. Sen lisäksi valmistustapa oli hieman erikoisempi: leivän kohotusta tuskin tulee tehtyä jääkaapissa. Vaikka leipomieni leipien laatu vaihtelee tiiviistä hyvin onnistuneeseen, tämä onnistui. Hyvin kohosi epäilystä huolimatta ja maku oli loistava!


Sitruunaleipä
Illalla:
7-8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 pss kuivahiivaa
2 1/2 dl vettä
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl (oliivi)öljyä

Seuraavana päivänä:
1 sitruunan kuori
vehnäjauhoja

Illalla: 
Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Lisää kädenlämpöinen (kuivahiivassa 42 C astetta!) vesi, jogurtti ja öljy. Voitele kädet tilkalla öljyä ja vaivaa n. 20 min. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, joten lisää tarpeen mukaan jauhoja tai nestettä.
Laita taikina kannelliseen öljyttyyn astiaan ja anna kohota jääkaapissa vähintään yön yli.

Seuraavana päivänä:
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja painele se levyksi. Raasta sitruunan kuori suht tasaisesti taikinalevyn päälle. Taittele levy pitkittäin ja poikittain. Leikkaa taikina kahtia ja pyöritä leiviksi.
Kohota leipiä liinan alla vähintään tunti jotta leivät kohoavat kaksinkertaisiksi.
Lämmitä uuni 225 C asteeseen. Kun laitat leivät paistumaan, heitä kuuman uunin pohjalle 1/2 -1 dl vettä, jotta leipiin tulee rapea kuori.
Paista n. 20-25 minuuttia.

*****
Mainittakoon, että tätä tuli leivottua jo parisen viikkoa sitten ja laitettua osa leivistä pakkaseen. Sulatuksen jälkeen (nyt juhannuksena) maku on edelleen raikas ja syvempi kuin vastaleivottuna. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti